Vuosijuhlaetiketti

Arvokkaissa akateemisissa juhlissa etiketti on näkyvässä osassa ja sen on hyvä olla juhlavierailla hallussa, jotta juhlasta tulee mahdollisimman mieluinen kaikille osanottajille. Vaikka etikettiohjeet vaikuttavatkin paikoitellen turhalta snobbailulta, niillä on tärkeä merkitys juhlatunnelman luojana. Tältä sivulta löydät etiketin lyhyen oppimäärän ja voit paneutua sen kiemuroihin.

Pukeutuminen

Alla olevat ohjeet ovat binäärisen sukupuolikäsityksen mukaan tehdyt yleiset ohjeet. Pukeutumisohjeet eivät ole ehdottomia, mutta kunnioitathan juhlien arvokkuutta pukeutumalla asiallisesti. Soveltava tyyli voi olla myös juhlallinen.

Frakki

Itseään ja seuraansa kunnioittava vieras saapuu paikalle frakissa. Myös tumma puku (musta/tummansininen, ei liituraitoja tai muita kuvioita) solmion kera on kelvollinen asu, mutta smokki ei etiketin mukaan ole oikea valinta tämän vuosijuhlan kaltaisiin akateemisiin iltajuhliin.

Solmuke eli rusetti on valkoinen, itse tai valmiiksi solmittu, jättää allensa paidan kauluksen kääntökulmat. Kunniamerkit puetaan vasempaan rintapielukseen. Taskuliinaa ei tule käyttää kunniamerkkien kanssa, joten tämän voi vuosijuhlissa unohtaa kotiin. Kalvosimet ovat yksinkertaiset, kultaiset tai helmiäiset, ja niiden pitää näkyä takin alta. Rannekelloa ei käytetä – taskukello on ainoa oikea ajannäyttäjä, jos jostain syystä haluat tarkkailla ajan kulkua.

Iltapuku

Juhlapuku on täyspitkä, yläosastaan melko avoin ja tavallisesti jättää käsivarret paljaiksi. Shaalin käyttö olkapäitä suojaamassa on suositeltavaa illallisen aikana, mikäli puku on avonainen. Olkahihnallinen laukku pysyy tuolin selkänojalla, mutta olkahihnattoman kanssa sopivan paikan löytäminen on vaikeampaa – käytännössä syli ja lattia ovat vaihtoehdot.

Juhlahansikkaita käytettäessä tulee muistaa pitää sormukset niiden alla, mutta pujottaa rannekorut tai -kellot niiden yli. Juhlallisen korukellon käyttö iltapuvun kanssa on sallittua. Käsineet tulee kuitenkin riisua kättelyiden ja ruokailun ajaksi. Kenkien tulisi mielellään peittää varpaat.

Vieraan olemuksen kruunaa tietenkin huoliteltu kampaus.

Kunniamerkit puetaan vasempaan rintapielukseen. Järjestönauha taitellaan rusetiksi vasemmalle rinnalle (nauhan ja taitteluohjeet saa Kandiomasta).

Ohjeet järjestonauhan sitomiseen ruusukkeeksi

Juhlapaikalle saavuttaessa

Juhlasaliin astuttaessa Seuran puheenjohtaja ja Juhlamestarit ovat ovella tervehtimässä juhlavieraita. Tässä vaiheessa kannattaa etsiä käsiinsä kuohuviinilasi sekä oma seurue, jonka kanssa kilistellä. Aivan kokonaan ei lasia kuitenkaan pidä heti tyhjentää, jotta vielä pystyy nostamaan maljan, kun viimein yhteisesti näin kehotetaan tekemään.

Sopivassa välissä kannattaa myös käydä katsomassa paikalla olevista pöytäkartoista ja listoista, missä oma pöytä sijaitsee. Viimeistään seremoniamestarin niin kuuluttaessa on aika hakeutua oman nimikoidun paikkansa taakse ja istuutua seremoniamestarin näin kehottaessa.

Juhlan alkaessa

Juhlan aluksi Suomen ja LKS:n liput kannetaan sisään. Vasta kun liput on kannettu sisään, saa istuutua.

Istuuduttaessa on kohteliasta tarjota tuolia seuralaiselleen eli oikealla puolella olevalleen vieraalle ja tarvittaessa myös vasemmalle puolelleen plaseeratulle vieraalle. Illan jatkuessa on kohteliasta huomioida vierustoveri pienin elein, kuten tarjoamalla tuolia tai tanssia.

Nykyään plaseeraus tehdään vapaamuotoisemmin, perinteisiä sukupuolinormeja rikkoen. Lähtökohtaisesti kumppanit istuvat vastakkain. 

Ruokailu

Ruokailu on sopivaa aloittaa, kun kaikilla pöydässä istuvilla on ruoka edessään. Lämpimien ruokien kanssa riittää tosin, että lähin pöytäseurue on saanut ruoat itselleen.

Ruokalajien edetessä pyritään myös siihen, että lasitkin ikään kuin “etenevät” oikealta vasemmalle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alkuruoan kanssa nautittuun viiniin ei enää palata pääruoan aikana.

Ohjelmanumerot

Pöytäjuhlan aikana ohjelmassa on erilaisia puheita, musiikkiesityksiä sekä kunniamerkkien jako. Ohjelmanumeroista ja lauluista ilmoitetaan gonginkumauksella.

Vuosijuhlissa lauletaan juomalauluja kuin kunnon juhlissa kuuluu. Laulunjohtajat aloittavat ja johtavat laulua. Käsiohjelmasta löytyvät useimpien laulettavien laulujen sanat.

Tanssit

Vanhat tanssit kruunaavat pääjuhlan. Jokaisella juhlijalta löytyy tanssikortti, johon illallisen aikana voi sopia jokaiseen tanssiin parin – tapana on ollut, että ensimmäinen ja viimeinen tanssi on omistettu omalle avecille. Tanssit alkavat perinteisesti Poloneesilla, jossa juhlaväki muodostaa jonon seremoniamestarin ja hänen daaminsa perään.

Tanssitaitojaan pääsee harjoittelemaan ennen vuosijuhlia tanssiharjoituksista, joiden tarkka aika ilmoitetaan näillä sivuilla ja sähköpostitse LKS:n tiedotuspostissa.

Midnight Special